Közzétéve

2022-05-20

Írta

foodpanda

Home office vagy irodai munka?

A foodpandánál a hibrid munkavégzés már nem a jövő, hanem a jelen

 

A pandémia elmúlt két éve rengeteg dolgot megváltoztatott mindenki életében és ez alól nem kivétel a munkavégzésünk helyszíne sem. Sok nagyvállalathoz hasonlóan a foodpandánál is gyorsan kellett alkalmazkodnunk a járványügyi helyzet miatt megváltozott körülményekhez, és szinte napokon belül kellett átállni a teljes cégnek az otthoni munkavégzésre. De vajon mennyire vált be a home office a foodpanda munkavállalóinál? Mi okozta a legnagyobb nehézséget az átállásnál? És mit hoz a jövő, egyáltalán szükség lesz még irodára a következő években? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk a foodpanda HR igazgatójával, Váradi Csillával.

“A foodpandánál a pandémia előtt nem volt jellemző az otthoni munkavégzés. A csapatmunkában hiszünk és ennek fontos bástyájaként tekintettünk a személyes találkozásra. Ez a járvány hatására teljesen megváltozott: gyorsan kellett alkalmazkodnunk az új körülményekhez. Szerencsére a kollégák is hamar belerázódtak, és összességében nagyon jól vizsgázott a cég otthoni munkavégzésből. Ennek köszönhető, hogy az átmeneti járványügyi helyzetet követően  nemrég egy hibrid rendszert vezettünk be a cégen belül, amelynek keretében rugalmas home office keretet biztosítunk azon kollégáink számára, akik nem teljes távmunkában dolgoznak.” – meséli Váradi Csilla, aki lassan két és fél éve dolgozik HR igazgatóként a foodpandánál.

Ügyfélszolgálat home office nélkül, vagy mégsem?

Ahogyan Csilla meséli, talán az ügyfélszolgálatos és diszpécser pozíciók otthoni környezetbe illesztése okozta a legnagyobb fejtörést a cégnek a pandémia kezdetén, hiszen ezen a területen korábban nehezen, vagy egyáltalán nem tűnt kivitelezhetőnek a home office. Egyrészt ezekben a pozíciókban elengedhetetlen, hogy a kollégák szorosan együttműködjenek, mert sokszor azonnali válaszra van szükségük egy-egy fogyasztói panasz vagy kérdés kapcsán. Másrészt logisztikai szempontból sem mellékes, hogy váltott munkarendben dolgoznak, amely a pandémia előtt azt jelentette, hogy általában egy munkaállomáson többen is váltották egymást, ráadásul munkájuk komplexitása több monitort igényel egyszerre. Így a járványhelyzet következtében kialakult otthoni munkavégzés biztosításához rengeteg új eszközt kellett beszereznünk rövid időn belül, megbirkózva a beszállítóink eszközhiányával is. Végül szerencsére az ügyfélszolgálat is jól vizsgázott otthoni munkavégzésből, melynek köszönhetően a kollégák között történt előzetes igényfelmérést követően most már teljes távmunkavégzésből dolgozhatnak ezen területeken dolgozó  kollégáink.

Hibrid munkahellyé vált a foodpanda

Arról, hogy a home office mennyire vált be, változatosan vélekednek cégen belül is. “Kíváncsiak voltunk a munkatársaink véleményére, ezért a járványügyi helyzet első másfél éve után készítettünk egy felmérést arról, hogy a jövőben ki milyen mértékben térne vissza szívesen az irodába. Csapatonként egészen eltérőek voltak az igények, a mi feladatunk pedig az volt, hogy meghallgatva a kollégák gondolatait és felhasználva az elmúlt másfél év tapasztalatait, megtaláljuk az iroda vs. home office megfelelő elegyét a jövőre nézve. Vannak olyan csapatok, akiknél a teljes otthoni munkavégzést tudjuk alkalmazni, vannak akiknél viszont nem tudjuk megoldani ezt – ők jellemzően a panda market, vagy a logisztikai ágazat csapataiban dolgozó kollégáink. A többi kollégánk számára viszont rugalmas HO keretet biztosítunk. Hogy mit is jelent ez? Kollégáink vezetőjük egyeztetésével dönthetnek arról, hogy mikor szeretnének otthonról dolgozni, melyre egy meghatározott keretet biztosítunk.  

A csapaton belüli együttműködés és a csapatok építése miatt az is hozzátartozik az új home office szabályokhoz, hogy heti egy alkalommal a csoportvezető és az általa vezetett csapattagok   egyszerre vannak bent az irodában, mely segít számunkra a szorosabb csapatkohézió kiépítését.

Nincs rossz hatással a teljesítményre a home office

A foodpanda belső felmérése alapján egyébként egyértelműen látszik, hogy a home office összességében nincs hatással a teljesítményre: “Tapasztalataink alapján egyik csapat teljesítménye sem romlott hosszútávon, sőt, több csapatnál is megfigyelhető volt a teljesítmény javulása. Ezek többnyire olyan területek voltak, ahol a kreatív vagy koncentrálást igénylő munkavégzés jobban működik otthoni, csendesebb közegben” – tudtuk meg Csillától.

Ne feledkezzünk meg azonban az otthoni munkavégzés lehetséges következményeiről

Szerinte nagyon fontos ügyelnünk arra, hogy fenntartsuk a szociális hálónkat, és hogy találkozzunk személyesen barátainkkal és ismerőseinkkel, kollégáinkkal. A folyamatos változások miatt   állandó szintű stresszt tapasztalhatnak  sokan, amit home office-ban, egyedül nehezebb kezelni. Segítség lehet az is, ha bevetjük a jól bevált stresszkezelési módszereket, vagy ha kell, újakat alakítunk ki. Amennyiben viszont úgy érezzük, hogy nagyobb a baj, akkor nem szabad megriadni akár szakember felkeresésétől sem. Illetve Csilla szerint fontos megtartani a magánszférát, hogy a munka és magánélet ne legyen egy és ugyanaz, legyen hely a kikapcsolódásnak és feltöltődésnek is otthonunkban.

Nem kell búcsút venni az irodai munkától

A jövőre vonatkozóan azt látja Csilla, hogy nem kell elbúcsúznunk az irodától, hiszen a cégek meg fogják tartani központjaikat már csak a szociális közeg fenntartása és kiépítése miatt is. Úgy véli, hogy kell a közös tér, ahol van lehetőség arra, hogy találkozhassanak a kollégák, hogy személyesen is beszélgethessenek egymással. Az online platformok pedig nem mindig biztosítanak kellő minőségű lehetőséget a kapcsolódásra, így az iroda elengedhetetlen most is, és a jövőben is az lesz.