Közzétéve

2022-08-09

Írta

foodpanda

Nem magányos farkasok – bemutatkozik a foodpanda jogi osztálya

Kreativitás, flexibilitás és alkalmazkodókészség. E három szó hallatán valószínűleg nem a jogászokra asszociálnánk, pedig mindezekre a tulajdonságokra szüksége van azoknak a szakembereknek, akik a jogi csapatunkban dolgoznak. A foodpanda olyan speciális iparágban működik, amely nap mint nap új kihívás elé állítja jogász kollégáinkat, ezért a szakmai felkészültség mellett rugalmasságra és kreativitásra is szükségük van. 

A foodpandánál a legal department elsősorban támogató funkciót tölt be, a legfontosabb feladatai közé a cég üzleti döntéseinek jogi alátámasztása, valamint az esetleges kockázatok kijelölése tartozik. Ugyanakkor bátran kijelenthetjük, hogy ők a cég motorjai, hiszen a HR mellett a jogi részleg az egyetlen, amely a vállalat minden területével (úgymint logisztika, pénzügy, HR vagy marketing) szorosan együttműködik.

Analitikus gondolkozás vs. kreativitás

Milyen speciális tudásra van szükség ahhoz, hogy valaki követni tudja ezt a gyorsan változó iparágat? Az első és legfontosabb a szakmai felkészültség (főleg polgári jog és kereskedelmi jog területén szerzett tapasztalat szükséges), de nagy előnyt jelent az analitikus gondolkodás, a kreativitás, és a rugalmasság is. Utóbbi két készség talán meglepő lehet, pedig ezeknek nagy hasznát veszik kollégáink, hiszen nemcsak a gyorsan fejlődő üzletág jogi útvesztőiben kell tudniuk kiigazodni, hanem a jogszabályoknak megfelelő és a gyakorlati életre egyaránt alkalmazható megoldásokat is kell találniuk. 


Egy hajóban a legjobbakkal

A legal team tagjai sok cégnél magányos farkasként dolgoznak, nálunk azonban igazi csapatjátékosok a kollégák, ezt az egyes szakterületekkel való szoros együttműködés is megköveteli. Utóbbiból egyenesen következik, hogy jogászainknak lehetőségük van belelátni az egyes területek mindennapjaiba, így a napi kihívások is változatosabbak számukra. Ami azonban igazán különlegessé teszi a jogászok munkáját a foodpandánál, az a sajátos, úttörő piaci szerep az e-kereskedelem terén, amely miatt a cég működésével szinkronban és arra reagálva kell megoldást találni az egyes problémákra. Az elejétől nyomon követjük a piaci szabályozás alakulását, jogi megoldásaink pedig hatással vannak a jogalkotási folyamatokra, tehát nem a bejáratott jogi utakon kell haladni, mint más cégeknél szokás. Mindez olykor komoly kihívást jelent, viszont megannyi izgalmat tartogat és a folyamatos fejlődés lehetőségét is hordozza számukra.