Közzétéve

2021-11-29

Írta

foodpanda

Ezt tesszük ökológiai lábnyomunk csökkentéséért

Ismerjétek meg a foodpanda zöld programjának elemeit!

 

Az utóbbi néhány évtizedben óriási léptékű fejlődésen ment keresztül az emberiség, ami egyszerre teszi könnyebbé, de sokkal környezetszennyezőbbé is az életünket, ez ellen pedig mindenképp tennünk kell. A foodpanda elkötelezett híve az ökológiai lábnyomunk csökkentésének, amelybe természetesen az étel- és élelmiszer házhozszállítás zöldebbé tétele is beletartozik. Az alábbiakban bemutatjuk nektek zöld programunk elemeit!

 

2020 januárjában fontos mérföldkőhöz érkeztünk mind a foodpanda (akkor még NetPincér), mind anyavállalatunk a több, mint 50 országban jelenlévő Delivery Hero életében is. Olyan kompenzációs programot indítottunk el, amely keretében 2020-ban a cégcsoport európai üzletága, 2021-ben pedig a vállalat latin-amerikai tagjai is karbonsemlegessé váltak.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ennek keretében a foodpanda már 2020. január elseje óta 100%-ban karbonsemleges cégként működik. Mindez pedig átfogóan érinti a cég folyamatait: legyen szó az országos központok energiafogyasztásáról, a kollégák munkába járásáról vagy magáról a házhozszállításról és a foodpandán keresztül megrendelt ételek csomagolásáról, a cég minden tekintetben semlegesíti ökológiai lábnyomát.

És, hogy hogyan kerül kiszámításra a Delivery Hero karbonkibocsátása?

Először is felmértük az európai és latin-amerikai irodák és a kiszállítás, valamint minden ehhez kapcsolódó tevékenységünk mentén keletkező szén-dioxid kibocsátást és együttműködő partnerünkkel megkerestük azokat a környezetvédelmi projekteket, amelyekkel a szükséges mértékben tudjuk kompenzálni ökológiai lábnyomunkat. A South Pole tanácsadó céggel együttműködve jelenleg 4 különböző projektet támogat anyavállalatunk, a Delivery Hero:

  1. Hőenergia előállítása növényi hulladékból Bulgáriában („Svilosa”)
  2. Napenergia létrehozása Indiában („Mahindra”)
  3. Szélenergia létrehozása Indiában („Tamilnadu szélerőmű”)
  4. Vízerőművek létrehozása Kínában

Emellett olyan kezdeményezéseket is igyekszünk felkarolni, amelyekkel még inkább egyensúlyozni tudjuk a karbonkibocsátásunkat, illetve regionális szinten és világviszonylatban is támogathatjuk a karbonsemlegességet és a környezettudatosságot elősegítő pozitív párbeszédet. Ilyen például a foodpandán keresztül támogatható My Forest Alapítvány, amely a Földön található erdők számának megduplázásáért küzd. Illetve edukációval, új technológiák kutatásával és bevezetésével, és az erről szóló párbeszéd elősegítésével is dolgozunk a szén-dioxid kibocsátás csökkentésén. Ehhez járul hozzá például az Ökológiai Művelődés Alapítvány, amely ugyancsak támogatható a foodpanda felületén keresztül.

A foodpandánál nemcsak a saját ökológiai lábnyomunk csökkentésén dolgozunk, de nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy mind a megrendelőinket, mind a partnereinket arra ösztönözzük, hogy elkötelezzék magukat a fenntartható gasztronómia mellett. Ennek keretében csatlakoztunk idén a Felelős Gasztrohős díjhoz is, amely a vendéglátóhelyek környezetvédelem, innováció és társadalmi felelősségvállalás terén elért eredményeit díjazta. Bízunk abban, hogy mindez a megrendelőinket is felelős és fenntartható hozzáállásra ösztönzi.

Ökológiai lábnyomunk csökkentésének jegyében amellett, hogy a foodpanda 2020. január elseje óta 100%-ban karbonsemleges, arra is törekszünk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel csökkentsük a karbonlábnyomunkat. Ennek keretében papírzacskóinkat FSC tanúsítvánnyal rendelkező papírból gyártatjuk. Illetve azon csomagolóanyagok esetében is megbízható forrásból származó, 100%-ban újrahasznosítható anyagokat használunk, amelyeket a foodpanda kiszállítást használó partnereinknek biztosítunk a kiszállításhoz. Szeretnénk, hogy minél hosszabb legyen a termék életciklusa, ezért megrendelőinket is arra motiváljuk, hogy a foodpanda rendeléseik csomagolóanyagainak kidobásakor a szelektív hulladékgyűjtést részesítsék előnyben.

Annak, hogy mit tehetünk felelős vállalatként, vagy akár magánemberként a környezetünk megóvásáért, szinte kimeríthetetlen a tárháza, mi is azon vagyunk és arra bíztatjuk partnereinket és vásárlóinkat is, hogy keressék a mindennapokban a környezet védelmének lehetőségeit, és csökkentsük együtt ökológiai lábnyomunkat!