Közzétéve

2022-07-29

Írta

foodpanda

Algoritmus-algoritmus mondd meg nékem, hogyan staffoljam a vidékem?

Az Operations Managerek munkája kicsit olyan, mintha egy varázsgömbből próbálnánk tűpontosan kiszámolni, hogy mikor, hol, mennyi futárra van szükség, hogy a finom ételek időben a tánnyéra kerüljenek. Persze elsősorban nem a szerencsén múlik a szállítási folyamat működésének sikeressége, hanem a kötélidegeken és az olajozott csapatmunkán.

A legnagyobbakkal (majdnem) egy ligában

Az Operations Managereink (továbbiakban Ops. Men) a rendelési élmény minőségéért felelnek, emögött az egyszerűnek hangzó mondat mögött azonban rengeteg összetett, egymásra épülő folyamat és adatelemzés áll. 

Ha röviden össze kellene foglalni a pozíció különlegességét, akkor úgy fogalmaznánk, hogy Ops. Menek AI és algoritmusok segítségével olyan döntéseket készítenek elő, amelyek közvetlen hatást gyakorolnak a foodpanda több ezer fős futárflottájára. Mindemellett a kidolgozott megoldások hatásai azonnal érzékelhetők, így a szakembereink is gyors visszajelzést kapnak munkájuk eredményéről.

Born digital

Természetesen az eredmények azonnali láthatósága megfelelő előkészítést kíván, így a logisztikai csapatban dolgozó szakembereink business case-ek felállításával és különböző modellekkel dolgozzák ki javaslataikat a célok leghatékonyabb eléréshez. 

Mivel a foodpanda az úgynevezett born digital iparágban működik (tehát a napi folyamatok eleve digitális rendszerben születtek), így az alapoktól kezdve saját szoftvereket használunk, amelyekkel nemcsak a rendelések beérkezését, valamint a futárpartnerek felvételét szervezzük, hanem a tökéletes vásárlói élményt is képesek vagyunk biztosítani.

Egy biztos, a bizonytalanság

Az ideális Ops Men. jelöltnek nagyfokú önállóságra van szüksége, emellett az is fontos, hogy csapatban is hatékony legyen, képes legyen együttműködni a társszervezetekkel, valamint jól kommunikáljon a stakeholderekkel. A bizonytalanságot jól tűrő személyiségek, az erős problémamegoldó attitűddel rendelkező jelöltek tudnak sikeresek lenni ebben a munkakörben, amelyben mind a tervezés, mind a végrehajtás kiemelten fontos – így ezekre skillekre a kiválasztásnál is nagy hangsúlyt fektetünk.

Kis csapat, nagy döntések

Az Ops. Meneket nagy felelősség terheli – hiszen önállóan kell nap mint nap a rendelésekre és a futárokra vonatkozó döntéseket hozniuk. 

Dinamikus környezetben és kis csapatban dolgoznak (nyolc főből álló team felel a foodpandánál ezért a területért), a munka jó hangulatban zajlik, annak eredménye és hatása – ahogy korábban említettük – azonnal érzékelhető. Az ebből adódó sikerélmény mellett a pozíció és a feladatkör által mélyebben és átfogóbban is megismerhetik a cég működését: nem csak alapadatokat és átlagokat látnak ugyanis, hanem big data-t minden egyes kiszállításunkról, ami segít a mélyebb összefüggések feltérképezésében és megértésében. 

A Logistics ágazatunk Operations csapatát intern, junior, és senior kollégák alkotják. A juniorok elsősorban a munka során használt modellek felépítéséért, valamint a rendszereink működtetéséért felelnek, a senior kollégák feladata ezen túlmenően már projekt- és  people managementre is kiterjed. A foodpandánál ráadásul a Delivery Hero nemzetközi hálózat tagjaként mindenkinek lehetősége van a magyar piac mellett a nemzetközi folyamatokra is rálátni, így az Ops. Menek ezzel a tapasztalattal is bővíthetik tudásukat.