Közzétéve

2022-07-15

Írta

foodpanda

A (szerintünk) tökéletes jelöltválasztás kulcsa

 A foodpandánál Prediktív Index felmérések segítik a munkatársak kiválasztását

 

Számunkra fontos, hogy már a kiválasztás folyamata is pozitív élményt nyújtson leendő munkatársainknak, és olyan munkakörbe kerüljenek a jelentkezők, amely igazán passzol hozzájuk. Éppen ezért emeltük be a felvételi folyamatunkba a tudományosan összeállított és nemzetközileg elismert Prediktív Index teszt két fajtáját. 

A foodpandánál 2020 áprilisa óta használjuk leendő munkatársaink kiválasztásakor a Prediktív Index (PI) felméréseket. Mivel a PI Viselkedési és Kognitív Felmérések követelményeit mindig az adott pozíciónak megfelelően lehet beállítani, minden munkakör esetében, még a gyakornokok és diákok kiválasztása során is hatékony szűrőeszközt jelent a recruiter kollégák számára. 

Hogyan segíti a kiválasztási folyamatokat a Prediktív Index?

A korlátlan kitöltési idejű PI Viselkedési Felmérés a jelölt belső hajtóerőit méri, hiszen ezek alakítják viselkedésünket, különböző szituációkban tanúsított ösztönös magatartásunkat. Ezeknek a hajtóerőknek a profilozásával képet kaphatunk egy személy viselkedéséről, döntéshozatali módjairól, arról, hogy bizonyos szituációkban hogyan viselkedhet (az adott környezet és szituációk természetesen változtathatják, árnyalhatják a képet). Nincs jó vagy rossz eredmény – a felmérés segítségével a jelöltek erősségeire tudunk fókuszálni, és láthatjuk azokat a területeket, amelyeken a leghatékonyabban tudnának működni. 

Az időhatáros PI Kognitív Felmérés a jelentkező általános kognitív képességéről ad képet. A kapott eredmény megmutatja, hogy az illető miként dolgozza fel a komplex információkat, mennyire gyorsan / lassan képes tanulni. Az összetettebb gondolkodást igénylő pozíciók esetében a kognitív felmérés eredménye különösen sokat segít a szűrésben.

Az összkép számít

A PI teszten nyújtott eredményeket természetesen rugalmasan kezeljük: nem jelent azonnali elutasítást, ha valamelyik teszt kitöltése során nem teljesített a jelölt az elvárt szinten. Ha úgy érezzük, hogy megfelelő kompetenciákkal rendelkezik az illető, lehetőséget adunk egy személyes interjú keretein belül is bemutatkozni. Tehát nem kizárólag a PI teszt eredménye számít a kiválasztáskor.

A tesztek eredménye, illetve az önéletrajz (tanulmányok, előzetes szakmai tapasztalatok stb.) és a személyes vagy online beszélgetés során keletkezett benyomások együttesen mutatják meg, hogy a jelentkező képességei és az adott munkaköri elvárások mennyire állnak összhangban egymással, vagy esetleg akad-e másik olyan nyitott pozíciónk, amely jobban megfelelne számára.

Nem szükséges előre készülni

Kizárólag a PI online verzióját alkalmazzuk, a Viselkedési Felmérés 5-10 perc alatt kitölthető, a Kognitív Felmérés 50 kérdésből áll, amelyet 12 perc alatt kell megoldani.

Készülni nem lehet a kérdéssorokra, ám ha valaki – az egyetemi tanulmányai alatt, korábbi munkahelyein, vagy  szabadidejében – találkozott már személyiségtesztekkel, vagy logikai, intelligencia-szint mérő tesztekkel, akkor kevésbé lesznek idegenek számára a feladatok.

Persze az sem jelent problémát, ha valaki nem látott még hasonló kérdéssort. A tesztek kitöltése előtt a jelöltek kapnak egy rövid tájékoztatót, valamint minta és gyakorló kérdések segítségével lehetőségük van megismerkedni a kérdéstípusokkal is.

Hatékony kiválasztás

A PI tökéletes eszköz ahhoz, hogy a kiválasztási folyamat előtt a vezetővel közösen meghatározhassuk, hogy az adott munkakört milyen típusú személyiséggel, kompetenciákkal rendelkező kollégával lehet a legmegfelelőbben betölteni. A jelölt pedig lehetőséget kap arra, hogy a hozzá leginkább passzoló, a fejlődését leginkább segítő pozícióban helyezhessük el.  

Összességében tehát elmondható, hogy a két felmérés megbízható képet ad a jelölt erősségeiről és esetleges fejlesztendő területeiről az adott munkakörhöz kapcsolódó követelmények tükrében. Segítséget jelentenek abban, hogy hogyan tudjuk a csapatokat úgy összeállítani, hogy az együtt dolgozó kollégák erősségeik mentén megfelelően kiegészítsék egymást.